Actueel / 10 december 2020

Terugblik op eerste fase PPO

Sinds het officiële startschot van werktuig PPO op 8 oktober zijn inmiddels bijna 1500 aanvragen voor een bijdrage aan een professioneel ontwikkelingsplan ingediend. Soms konden we de snel binnenstromende aanvragen nauwelijks verwerken, maar we slagen er gelukkig wel in binnen 5 werkdagen te reageren.

We zijn heel blij met het besluit van minister Van Engelshoven (OCW) om extra budget toe te voegen aan de middelen van PPO voor een ruimere bijdrage aan zelfstandigen in coronatijd. We pasten deze regeling vanaf het begin toe, maar met dit tijdelijke extra budget kunnen we dit voortzetten tot volgende zomer. In januari zullen we het eerste operationele kwartaal PPO evalueren en vastleggen in een kwartaal monitor, hierover in de volgende nieuwsbrief meer.

We kunnen in 2020 ook terugkijken op twee succesvolle pilots met waardevolle leerpunten voor de verdere ontwikkeling van het programma.

PPO Pilot Cultuur Academy Nijmegen
Cultuur Academy Nijmegen voerde een pilot uit met korte intensieve trainingen: voor ervaren leidinggevenden, voor mensen die beginnen met leidinggeven of dit overwegen én een voor starters in de sector.

Lille Witsen Elias van Cultuur Academy vertelt: “Qua professionele ontwikkeling geloof ik in maatwerk en van elkaar leren in kleine groepen. Met behulp van PPO gaven wij verschillende trainingen rond het thema leiderschap – zowel persoonlijk leiderschap als in een team of organisatie. En dat doen we nog steeds! De pilot is afgelopen, maar de trainingen zijn wegens succes in ons aanbod gebleven. Ze hebben deelnemers bewuster gemaakt van ‘hun kunnen’ en inzichten gegeven die in de dagelijkse praktijk bruikbaar zijn. Een bijdrage aan een sterke culturele sector, daar gaat het om!

PPO Pilot Omscholing Dansers Nederland & Sociaal Fonds Podiumkunsten
Sociaal Fonds Podiumkunsten en Omscholing Dansers Nederland verkenden in 2020 samen de vraag hoe de duurzaamheid van de carrières van podiumkunstenaars bevorderd kan worden.

De behoefte aan instrumenten om de eigen loopbaan te helpen vormgeven is groot. Dat varieert van een verhelderend gesprek tot een langdurig(er) coaching traject of een regelmatige ‘APK’ om het professioneel perspectief te versterken. Er is financiële steun nodig om begeleiding en verdieping van de vakbekwaamheid, maar ook omscholingsfaciliteiten te faciliteren.

Trailer verslag PPO pilot Omscholing Dansers Nederland en Sociaal Fonds Podiumkunsten from Platform ACCT on Vimeo.

Plannen voor 2021
Het bestuur van Platform ACCT heeft het PPO jaarplan 2021 besproken en goedgekeurd met als belangrijkste prioriteiten:

  • Efficiënte inzet werktuig PPO met representatief bereik
  • Extra inzet van extra budget ten behoeve van zelfstandigen
  • Opstellen roadmap voor structurele inbedding PPO in de sector
  • Bewaking realisatie budget
  • Risicomanagement op orde

In het najaar van 2021 – als we 1 jaar PPO kunnen vieren - zal er een conferentie worden georganiseerd in het teken van de structurele inbedding van PPO in de sector.

Op de hoogte blijven over PPO?
Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de PPO nieuwsbrief bij Nancy van Oorschot via communicatie@platformacct.nl.

Contact

Voor meer informatie Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst kun je contact opnemen met secretaris Wim Kronemeijer via info@platformacct.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief